Strak maar warm: dit zijn de 8 tegeltrends voor 2020

Bij Tegelcenter Vanhulle houden we steeds vinger aan de pols wat betreft de laatste trends in tegels en vloeren. Onlangs zijn we de inspiratie gaan opsnuiven op Cersaie, de toonaangevende tegelbeurs die jaarlijks in Italië honderden bezoekers lokt. Druk in de weer met je nieuwbouw, of een frisse look voor een van je kamers aan het plannen? Wij spotten deze tegeltrends voor het nieuwe jaar.

Gekend icoon, maar dan warmer: beton

In strakke interieurs blijft de betonvloer een favoriet. Het neutrale grijs is goed te combineren met zwart-witte interieurs of hout en geeft je woning een serene uitstraling met industrieel tintje. Wel merken we dat blauwachtig beton een stap achteruit neemt en ingeruild wordt voor de warmere grijstinten. Dat komt de gezelligheid in huis alleen maar ten goede.

Tijdloze klassieker: marmer

Een klassieker die niet uit de inspiratieboeken weg te slaan is, is marmer. De generfde natuursteen blijft populair, en dat in allerlei kleuren en formaten. Want waar natuurlijk marmer vroeger niet voor iedereen weggelegd was – grotendeels door zijn hogere prijs en moeilijker onderhoud – zien we vandaag dat keramische alternatieven de marmertrend in leven houden. 

De keramische versie doet de ruimte even hard stralen maar is enorm makkelijk proper te houden, waardoor mensen steevast voor de marmerlook blijven zwichten. Tijdloze klasse die overal tot zijn recht komt. 

Rechtstreeks uit de ateliers in Marokko: zelliges

Hoewel ze nooit echt weggeweest zijn, zijn de zelliges – de kleine handgemaakte Marokkaanse tegels – opnieuw aan een opmars bezig. Als spatwand in de keuken, voor een Zuiderse look in de badkamer of zelfs om je meubels een stijlvolle make-over te geven? Doordat zelliges manueel gebakken worden, vertoont elke reeks tegeltjes een kleine kleurschakering die het geheel des te interessanter maakt.

Pracht van weleer: authentieke patronen en variaties

Patronen vinden hun weg terug naar onze woonkamers, zonder oubollig te worden. We zien de sixties en de seventies terugkeren, maar dan strakker. Ook de terrazzolook is nog niet aan zijn uittocht bezig; het stracciatella-effect passeert de revue in verschillende pastel uitvoeringen. Daarnaast zorgen hexagonale vormen ervoor dat we klassieke dessins nieuw leven kunnen inblazen zonder dat ze gedateerd overkomen.

Nieuwe materialen: metaalsoorten en leisteenkopie

Een nieuwkomer in de vloer- en tegeltrends zijn de metaaleffecten. Het oranjekleurige cortenstaal zien we terugkomen in keramische variant, en ook zilverachtige oppervlakken zetten de toon. Daarnaast zien we de leisteen of de keramische kopie ervan links en rechts opduiken. Populair in huis, maar ook meer en meer aanwezig op terrassen en in tuinen.

Kleuren, formaten en spelen met ruimte

Op vlak van kleur merken we over het algemeen een stijgende voorkeur voor warmere grijstinten. Logisch ook; je krijgt de gezellige uitstraling zonder te moeten inboeten op moderniteit.

De trend van grotere tegels blijft zich ook in 2020 voortzetten. Zowel vloertegels als wandtegels nemen toe in oppervlakte, en die laatste gaan al snel richting 120 x 60 cm. Reden daarvoor is dat het verruimend effect van een grote tegel perfect tot zijn recht komt in de alomtegenwoordige open interieurs.

Een laatste terugkerende trend die je zeker mag overwegen bij je volgende renovatie of house-upgrade? Interieurs met ramen die reiken van plafond tot vloer, afgewerkt met dezelfde vloer voor binnenshuis én buitenshuis. Met dit relatief simpel trucje creëer je een optisch effect dat de grens tussen binnen en buiten doet vervagen. Het lijkt alsof living en tuin één zijn, met een verrassend resultaat tot gevolg. Laat die natuur maar binnen! 
 

Zin om deze trends in levende lijve te ontdekken? Laat je inspireren in onze showroom!

Heeft u vragen over het assortiment? Zoekt u iets specifiek?